27 Nisan 2024 Cumartesi

Noel İçin Seyahat Eden Kenyalı Hristiyanlar Hedef Alındı

Noel tatili için Somali sınırına yakın bir yerde otobüslerle seyahat eden Hristiyanlar, kısa süre önce Somali merkezli, El-Kaide bağlantılı aşırılık yanlısı El-Şebab militanlarının hedefi haline geldi. 

Bölgedeki Hristiyanlara göre, militanların otobüsleri ele geçirmesi nedeniyle seyahat riskli bir hale geldi. Bölge halkından bazılarının da terör saldırılarına yardım ettiğini belirtiliyor.

ABD askerlerini Somali’den çekmeyi planlarken, Kenyalılar El Şebab’ın saldırılarına hazırlanıyor. Dini liderler otobüs saldırılarını ve sınır bölgesindeki küçük Hıristiyan topluluğuna yönelik tehditleri durdurabilmek umuduyla dinler arası diyalogu artırdı. 

Garissa’da yaşayan Katolik rahip Nicholas Mutua, ‘‘Dinler arası diyalog bölgeye büyük bir değişiklik getirdi. Otobüsler hareket ediyor. Her şey yolunda, ama dikkatli olmalıyız. Militanların ne yapacağı belli olmaz’’ ifadelerinde bulundu.

Doğu Afrika’daki El Kaide bağlantılı El-Şebab örgütü, yaklaşık 10 yıldır sınır bölgesinde tehdit oluşturmaya devam ediyor. Militanlar Mandera, Wajir, Garissa ve Lamu bölgelerinde patlayıcı maddelerle güvenlik güçlerine saldırılar düzenledi. 

Son otobüs saldırısına maruz kalan Hristiyanların çoğu, Noel kutlamaları için Kenya’nın diğer bölgelerine seyahat eden öğretmenlerdi. Saldırıda bazı kilise liderleri de hayatını kaybetti. Bölgede birkaç yıl çalışmış olan öğretmen Grace Kuthea, ‘‘Hristiyanlar, inançları nedeniyle hedef alınıyor. Genellikle tekrar saldırmadan önce insanların unutması için ara veriyorlar’’ dedi. 

Noel sezonunda seyahat edenlere ve bazı ibadet yerlerine yapılan son saldırılar dini liderleri teşvik etti. Bu yıl Mart ayına kadar Garissa’da hizmet veren Pentekostal pastör Josiah Joab, ‘‘Bölge halkı, Hristiyanlara karşı değil’’ dedi. 

Bu, El-Şebab’ın seyahat edenlere yönelik ilk saldırı değil. Kasım 2014’te militanlar, Kenya’nın kuzeyindeki Mandera kasabasından seyahat eden bir otobüsü kaçırdı ve 28 Hristiyanı katletti. Aralık 2015’teki ikinci otobüs saldırılarında ise yolcuların arasındaki Hristiyanları tespit edememeleri nedeniyle can kaybı yaşanmadı. 

Hristiyanları korurken hayatını kaybeden öğretmen Sarah Farah ise onurlandırıldı. Yaşanan olayın konu edindiği kısa film Watu Wote (Hepimiz) Oscar Ödülleri’ne aday gösterildi. 

Rahip Mutua, dini liderlerin şiddet olaylarına karşı durarak hayatlarını kurtardığına inanıyor: ‘‘Sanırım dinler arası diyalog, öğretmenin çabasına katkıda bulundu.’’ (CT)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi