28 Nisan 2024 Pazar

Papa, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Güney Sudan’ı Ziyaret Edecek

Holy See Basın Bürosu, devlet başkanlarının ve episkoposların daveti üzerine Papa Françesko’nun Temmuz ayında Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DRC) ve Güney Sudan’ı ziyaret edeceğini duyurdu.

Papa, 5-7 Temmuz’da Güney Sudan’ın Juba kentini ziyaret etmeden önce 2-5 Temmuz’da Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin başkenti Kinşasa’yı ve Goma kentini ziyaret edecek.

Papa Françesko, DRC halkına, şiddet mağdurlarına, sağlık sorunlarına ve siyasi istikrarsızlığa olan yakınlığını sık sık dile getirmektedir. Papa, silahlı militanlar tarafından ülkenin doğusunda bulunan yerlerinden edilmiş insanların kaldığı bir kampa düzenlenen saldırıyı kınadı. Ülke, Kuzey ve Güney Kivu, Ituri ve Tanganika kentlerinde 5.6 milyon yerinden edilmiş kişiye ev sahipliği yapıyor.

Papa, Ocak 2020’de Demokratik Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Félix Antoine Tshilombo Tshisekedi ile bir araya geldi. Toplantıda Vatikan ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti arasındaki Çerçeve Anlaşması’nın onaylanması görüşüldü.

Güney Sudan ise, 2011 yılında bağımsızlığını kazanarak dünyanın en yeni ulusu oldu. Ancak 2013’ten bu yana devam eden çatışmalar nedeniyle ülke şiddete ve yıkıma maruz kaldı. 

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir ile eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar’a bağlı muhalif gruplar arasındaki çatışmalar, 400 bin kişinin yaşamını yitirmesine neden olan bir iç savaşa neden oldu. 2018’de taraflar, savaşı sona erdirmeyi amaçlayan bir barış anlaşması imzaladı. Ancak tarafların anlaşmaya uymaması nedeniyle ülkede çatışmalar devam etti. 

Papa Françesko, dünyanın en yeni ulusunda barışın sağlanması için çalışmaya devam ediyor. Nisan 2019’da Güney Sudan’ın liderlerini Vatikan’a davet eden Papa, alçakgönüllü bir barış talebiyle ziyaretçilerin ayağını öptü. Vatikan Dışişleri Bakanı Başepiskopos Paul Richard Gallagher, Papa’nın olası bir ziyareti öncesinde siyasi ve dini yetkililerle görüşmek üzere Juba’daydı.

Ziyaretin gerçekleşmesi durumunda Papa Françesko, Güney Sudan’a seyahat eden ilk Papa olacak. (Vaticannews)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi