29 Nisan 2024 Pazartesi

Papa Françesko, Afrika Ülkelerini Ziyaret Edecek

Güney Sudan’da Gerginlik Devam Ediyor

Papa Françesko, 31 Ocak – 5 Şubat 2023 tarihleri arasında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ni ve Güney Sudan’ı ziyaret edecek. 

Ziyaret 2022 yazı için planlanmıştı, ancak Papa Françesko’nun sağlık sorunları nedeniyle ertelendi. Papa II. John Paul Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ni 1985’te ziyaret etmişti. Papa Françesko ise Güney Sudan’ı ziyaret eden ilk Papa olacak. 

9 Temmuz 2011’de bağımsızlığını kazanan Güney Sudan Cumhuriyeti, dünyanın en genç ülkesi ve Afrika’nın 55. ülkesi oldu. Ancak, Aralık 2013 ve Temmuz 2016’da iç savaşın başlaması, kalkınma planlarını altüst etti. Ülkede kırılganlık, ekonomik durgunluk ve istikrarsızlık devam ediyor. Ülke genelinde hâkim olan yoksulluk, şiddet olayları ve yerinden edilmeyle şiddetleniyor.

Papa Françesko, Angelus kutsaması için Aziz Petrus Meydanı’nda toplanan inanlılarla birlikte Güney Sudan için dua ederek, ‘‘Barışın ve uzlaşının sağlanması, saldırıların durması ve sivillere saygı gösterilmesi için dua edelim’’ dedi. Papa’nın çağrısı, Birleşmiş Milletlerin Güney Sudan’ın Yukarı Nil eyaletinde binlerce kişinin yerinden edilmesine neden olay şiddet olayları hakkında uyarısından sadece iki gün sonra geldi. Birleşmiş Milletler saldırılar nedeniyle binlerce kişinin bataklık ve çalılıklar arasında saklanmaya çalıştığını bildirdi. Bölgede hayatını kaybedenlerin sayısı artarken, sivil halka yönelik istismar, cinayet ve adam kaçırma olayları da artıyor.

Bölgede iklim krizi de yaşanıyor. Şiddetli kuraklık ve sel felaketlerinin yaşandığı bölge, iklim değişikliğinin etkilerine karşı oldukça savunmasız durumda. İklim krizi, gıda güvensizliğini, çatışmaları ve ekonomik sıkıntıları da derinleştiriyor. Nüfusun yaklaşık üçte ikisinin insani yardıma ihtiyaç duyacağı tahmin ediliyor. Yaşanan olumsuz koşullar en çok kadınları ve çocukları etkiliyor.

Papa’nın ülkeyi ziyareti bir umut işareti olarak görülüyor. Ziyaretin en önemli noktalarından biri, ülke içinde yerinden edilmiş kişilerle gerçekleşecek olan toplantı ve Ekümenik Dua zamanı olacak. (Vatican News)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi