27 Nisan 2024 Cumartesi

Papa Françesko: ‘‘Dedikodu, Covid-19’dan Daha Tehlikeli Bir Salgın’’

Papa Françesko, Pazar günü Angelus kutsamasında günah işleyenlere karşı İsa’nın çağrısını hatırlatarak, dedikodu yerine kardeşçe uyarının Kilise’yi inşa ettiğini söyledi.

Angelus’un geleneksel Marian duası öncesinde Papa Françesko, Matta 18:15-20 bölümünde anlatılanların Hristiyan yaşamında ‘topluluğun korunması’ ve ‘her bireye ilgi ve saygı duyulması’ gibi iki boyutlu düşünceye davet ettiğini söyledi. Papa, İsa Mesih’in günah işleyen kişilere yönelik üç aşamalı bir yaklaşım önerdiğini belirtti.

1.Adım: Dikkatli Bir Şekilde Uyarın

İlk olarak, kişiyi yargılamak için değil, hatasını anlamasına yardımcı olmak için gizlice uyarmamız gerekir. Papa Françesko, bu ilk adımın kolay olmadığını kabul ederek, ‘‘Kardeşin vereceği tepkiden korkabilirsiniz, bazen ona yeterince güvenmeyebilirsiniz veya başka nedenlerden dolayı endişe duyabilirsiniz’’ dedi

2.Adım: Yardım Alın

Kişi tövbeye yönelmediyse, İsa diğer kardeşlerden yardım almamız gerektiğini söylüyor. Papa, ikinci adımın Musa’nın Yasası’ndaki buyruktan farklı olduğunu, birini mahkûm etmek için iki veya üç tanığın varlığına ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Papa Françesko, ‘‘Bu iki tanık suçlamaya veya yargılamaya değil, yardım etmeye çağrıldı’’ dedi.

3.Adım: Kiliseye Bildirin

Papa Françesko, hatasında ısrar eden kişinin son aşamada kilise topluluğuna götürülmesi gerektiğini söyledi. Papa, ‘‘Kardeşin iyileşebilmesi için daha büyük bir sevgiye ihtiyacı olabilir’’ dedi. Ancak bazen kilisenin müdahalesinin bile başarısız olduğuna değinen Papa Françesko, ‘‘Bu durumda İsa, o kişiye vergi görevlisi veya putperest biri gibi davranılması gerektiğini söylüyor’’ dedi. Bu ifadenin aşağılayıcı olarak görülebileceğine değinen Papa, ‘‘Gerçekte bu sert önlem bizleri günah işleyen kardeşi Tanrı’nın ellerine teslim etmeye davet ediyor. Sadece Baba Tanrı, kendisine tüm kardeşlerin toplamından daha büyük bir sevgi gösterebilir’’ ifadelerinde bulundu.

Dedikodu Topluluğa Zarar Verir

Papa Françesko, kardeşçe uyarı yerine topluluğun bir üyesi hakkında dedikodu yapılması durumunda neler olacağını belirtti. Papa, ‘‘Bir kardeşin hata yaptığını veya kusurlu yönünü gördüğümüzde ilk yaptığımız şey gidip bunu başkalarına anlatmaktır. Dedikodu yapıyoruz. Dedikodu kişinin topluluğa kalbini kapatmasına neden olabilir ve bu durum Kilise birliğine zarar verir. Çünkü şeytan anlaşmazlık tohumları ekmeye çalışan büyük bir dedikoducudur. Lütfen kardeşlerim dedikodu yapmamak için çaba sarf edelim. Dedikodu, Covid-19’dan daha tehlikeli bir salgındır’’ açıklamasında bulundu.

Papa Françesko, Kutsal Meryem Ana’nın bu konuda bizlere yardım etmesi için dua ederek, ‘‘Toplumlarımızda karşılıklı bağışlama ve hepsinden önemlisi Tanrı’nın merhametinin sarsılmaz gücüne dayanan yeni kardeşlik ilişkileri aşılanabilsin’’ dileğinde bulundu. (Vatican News)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi