26 Nisan 2024 Cuma

Papa Françesko, Halklar Arasında Dostluk İçin Dua Etti

Papa Françesko, iç savaşın harap ettiği Musul kentini ziyaret ettikten sekiz ay sonra halka bir mesaj göndererek yaşadıkları yıkımı hatırladığını belirtti.

Papa, ‘‘Rab’bin Musul’u ziyaret etmesi ve halkını teselli etmesini diliyorum. Hayatını kaybeden, işkenceye ve şiddete maruz kalan herkes için dua ediyorum. Şehrin yeniden inşası için mücadele eden aileler için dua ediyorum. Musul halkı arasında dostluk için dua ediyorum. Tüm kardeşler ve Musul kenti için dua ediyorum. Yıkılan kiliseleri hatırlıyorum. Şehrin yeniden inşa edilmesi için Rab yardım etsin’’ dedi.

Papa Françesko’nun Musul halkına yönelik sözleri ‘Mosul Eye’ blogunu yöneten tarihçi ve gazeteci Omar Mohammed tarafından kaydedilen bir video şeklinde geldi. Mohammed, IŞİD’in 2014-2017 yılları arasında uyguladığı vahşeti gözler önüne sermede önemli bir rol oynadı. Salı günü Papa, Mohammed’i Casa Santa Marta’da karşıladı. Gazeteci, günün ilerleyen saatlerinde videoyu Crux’a gönderdi.

Papa Françesko, bu yılın başlarında İbrahim peygamberin ülkesi olan Irak’ı ziyaret eden ilk Papa oldu. 7 Mart’ta Musul kenti, terör örgütünün kalesi olmadan önce neden ‘hoşgörünün beşiği’ olarak kabul edildiğini göstermek için çabaladı. Papa, Erbil kentinden düzenlediği helikopter yolculuğu sırasında savaşın yol açtığı tahribatı kuşbakışı izleme fırsatı buldu.

2500 yıldır bölgenin çoğulcu kimliğini temsil eden Musul kenti, IŞİD’in saldırılarıyla büyük hasar aldı ve ibadet yerleri tahrip edildi. Papa Françesko, ziyareti sırasında hasarlı yapıları ‘Tanrı’ya yakınlığın hatırlatıcıları’ olarak nitelendirdi. IŞİD’in egemenliğinin son bulmasının ardından Aid to the Church in Need adlı Hristiyan yardım kurumu ve sivil toplum kuruluşlarının çabalarıyla binlerce Hristiyan aile evlerine geri döndü. Hasar gören ibadet yerleri, Birleşmiş Milletler sponsorluğundaki ‘Musul’un Ruhunu Canlandırma’ programı aracılığıyla yeniden inşa ediliyor.

Papa Françesko, ‘‘Kardeşlik, kardeş katlinden daha daimidir, umut nefretten ve barış savaştan daha güçlüdür’’ dedi. Musul’da hizmet eden Dominikan Peder Olivier Poquillon, Papa’nın ziyaretinin Irak üzerinde olumlu bir etki yarattığını söyleyerek, ‘‘Irak halkı acı çekenler olmak yerine dünyaya iyi şeyler sunmaya çalışıyor. Halkın büyük çoğunluğu Papa’yı karşılamaya geldi’’ dedi.

Papa, Musul’dan ayrılırken aracını durdurarak sokakta oyun oynayan bir grup çocuğu selamladı.

Papa Françesko’nun yakınları tarafından ‘Tanrı adamı’ olarak kabul edildiğini belirten Peder Poquillon, Papa’nın Irak ziyaretinin önemine değinerek, ‘‘En zayıflara kapıyı açtı ve acı çekenleri topluluğa geri çekti’’ dedi. (cruxnow)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi