26 Nisan 2024 Cuma

Papa Françesko: İklim Krizi Konusunda Harekete Geçme Zamanı Geldi

Dünya Günü’nde Papa Françesko, Amerika Birleşik Devletleri tarafından düzenlenen üst düzey iklim zirvesine katılan dünya liderlerine, doğanın koruyucuları olduğunu söyleyen bir mesaj paylaştı.

ABD Başkanı Joe Biden, 22-23 Nisan tarihlerinde İklim Liderler Zirvesi’ne ev sahipliği yaptı. Çevrimiçi etkinliğine Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres; Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron; Hindistan Başbakanı Narendra Modi; İtalya Başbakanı Mario Draghi; Almanya Başbakanı Angela Merkel; Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin; Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping katıldı. 

Etkinliğin amacı, 1-12 Kasım 2021 tarihleri ​​arasında Glasgow’da yapılması planlanan COP26 Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi öncesinde dünyanın en büyük ekonomilerinin çevresel çabalarını artırmadaki önemini ve aciliyetini vurgulamaktı. 

Liderler, ülkelerinin karşı karşıya olduğu iklimle ilgili zorlukların ve karbon ayak izini azaltmak için attığı adımların bir panoramasını sundu. Papa Françesko, çevreyi koruma misyonunun COVID-19 sonrasında büyük önem kazandığını söyledi. Papa, ‘‘Henüz sona ermedi, ancak ileriye bakmalıyız. Çünkü bu bir kriz. Bir krizi aynı şekilde atlatamadığımı biliyoruz: Krizi ya daha iyi ya da daha kötü atlatırız’’ dedi. 

Kasım ayında Glasgow’da gerçekleştirilecek olan COP26 Birleşmiş Milletler iklim toplantısına da değinen Papa Françesko, ‘‘COVID-19, bize birkaç aylığına bile dünya durduğunda neler olduğunu gösterdi’’ dedi. 

Papa, büyük ekonomik çöküşe ek olarak salgının, doğa ve iklim değişikliği üzerindeki etkilerine değindi. Papa Françesko, ‘‘Doğanın, bizlere ihtiyacı var. Birçok farklı ve kesin yolla da olsa hepimizi ilgilendiriyor ve bizlere adil ve eşitlikçi bir ortam yaratmak için ne yapmamız gerektiği hakkında çok şey öğretiyor. COVID-19 insanlığa ‘karşılıklı bağımlılık ve gezegenin paylaşılması’ gerektiğini öğretti. COVID-19 ve iklim krizi gibi küresel felaketler artık bekleyecek vaktimiz olmadığını gösteriyor’’ dedi.

Papa videosunda, Dünya Günü’nün uzun süredir birbirimize söylediğimiz şeylerin unutulmaması gerektiğinin iyi bir hatırlatıcısı olduğunu söyledi. Papa Françesko, ‘‘Bir süredir, Tanrı’nın biyolojik çeşitliliği ile insan etkileşimlerinin azami dikkat ve saygıyla gerçekleşmesi gerekse bile, doğanın korunmayı hak ettiğinin daha fazla farkına varıyoruz’’ dedi. 

Papa, iklim değişikliğinin ve küresel ısınmanın mevcut tehlikelerine atıfta bulunarak eski bir İspanyolca, ‘Tanrı her zaman affeder, biz insanlar bazen affederiz, ancak doğa asla affetmez’ sözünü paylaştı. 

Papa Françesko, ‘‘Doğanın yıkımı tetiklendiğinde, onu durdurmak çok zor. Ancak yine de zamanımız var. Tek başımıza olmak yerine birlikte çalışırsak daha güçlü olacağız. Salgın ve iklim değişikliğinin yarattığı zorluklar bizi teşvik etmeli, yeniliğe ve yeni yollar aramaya yönlendirmeli’’ dedi. Papa, mesajını tüm dünya liderlerini cesaretle ve adaletle hareket etmeye ve insanlara her zaman doğruyu söylemeye teşvik ederek sonlandırdı. (cruxnow)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi