28 Nisan 2024 Pazar

Papa Françesko’dan, İnsan Ticaretiyle Mücadele Çağrısı

Papa Françesko 10. Uluslararası Dua ve İnsan Ticaretine Karşı Farkındalık Günü’nde herkesi insan ticaretiyle mücadele etmek için somut adımlar atmaya çağırdı.

Papa, ‘‘Köle muamelesi gören kardeşlerimize yardım edelim. Harekete geçmek için geç değil. İnsan onurunun savunulması için dua edelim ve mücadele edelim’’ dedi. 

Uluslararası Çalışma Örgütü’ne göre, insan tacirleri dünya genelinde yaklaşık 50 milyon kurbandan 150 milyar dolarlık kazanç sağlıyor. 2016 ile 2021 yılları arasında kurban sayısının yaklaşık yüzde 25 arttığı açıklandı. Papa II. Jean Paul, 2013’te Aziz Josephine Bakhita’nın 8 Şubat bayramına denk gelen Uluslararası Dua ve İnsan Ticaretine Karşı Farkındalık Günü’nü ilan etti. 

Papa Françesko, ‘‘Çocukluğunda köle olarak satılan ve insan tacirlerinin kurbanı olan Sudanlı Azize Bakhita’nın izinden yürüyelim. Çektiği acılara iman gücüyle dayandı. Azize Bakhita, görünmeyenleri görmek ve duyulmayanların sesini işitmek için gözlerimizi ve kulaklarımızı açmaya ve her türlü sömürüyle mücadele etmeye çağırıyor’’ dedi.

1869’da Sudan’da doğan Azize Josephine Bakhita, 1877 yılında köle tüccarları tarafından kaçırıldı. Esareti sürecinde işkenceye maruz kaldı. 1883’te İtalyan konsolos yardımcısı Callisto Legani’ye satıldı. İtalya’da dadı olarak çalışmaya başladı. Ancak aile iş için Sudan’a gidince onu Canossian Rahibelerine bıraktılar. Hristiyanlığı öğrenen Bakhita, Katolikliği benimsedi. Aileye geri dönmeyi reddetti. İtalya’da mahkeme yasal olarak köle olmadığına karar vermesiyle özgürlüğüne kavuştu. Özgür olmasından sonra Bakhita, Canossian Rahibelerinin yanında kaldı. Yaşamını Vicenza’daki bir manastırda çalışarak geçirdi. 8 Şubat 1947’de yaşamını kaybetti ve 2000’de Papa II. John Paul tarafından aziz ilan edildi.

Papa Françesko, inanlıları Azize Bakhita onuruna insan kaçakçılığıyla mücadele etmeye çağırdı. İnsan kaçakçılığına karşı dua günü, Hristiyan bir kuruluş olan Talita Kumi (Talitha Kum) tarafından koordine ediliyor. Talita Kumi, 77 ülkede insan ticareti mağduru yaklaşık 10 bin kişiye hizmet etti. 

Papa Françesko, ‘‘Günün kutlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Kardeşlik ve barış dolu bir dünya inşa etmek için insan ticaretiyle mücadele eden herkesi kutsuyorum’’ dedi.

(Kaynak: Catholic News Agency)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi