26 Nisan 2024 Cuma

Patlamanın Yıl Dönümü: Beyrut Limanı’na Anıt Heykel Açıldı

Geçtiğimiz yıl 4 Ağustos’ta Beyrut Limanı’nda meydana gelen patlamanın birinci yılına dair yapılan dev anıt heykel açıldı. Patlamanın enkazından yapılan anıt heykele “Jest” adı verilirken, Lübnan halkının bir kısmı adaletin anıtlardan daha önce gelmesi gerektiğini söyledi. Patlamanın birinci yılına dair İnsan Hakları İzleme Örgütü de yayımladığı raporunda bazı Lübnanlı yetkililerin amonyum nitratın yarattığı ölümcül riskleri bildiğini açıkladı.

Geçtiğimiz yıl 4 Ağustos’ta Beyrut Limanı’nda meydana gelen patlamanın üzerinden 1 yıl geçmesinin ardından patlamanın meydana geldiği alanda anıt heykel açıldı. 6 yıldır limandaki bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın yol açtığını ve 207 kişinin hayatını kaybettiği patlama alanına yapılan heykel enkazdan kalanlarla yapıldı. Bir dizi özel şirket tarafından finanse edilerek gerçekleştirilen heykele “Jest” adı verilirken, eseri patlamanın kurbanlarını anmak istediğini söyleyen Beyrutlu bir sanatçı ve Lübnanlı mimar Nadim Karam geliştirdi.

Nadim Karan

Eseri geliştirenlerden Lübnanlı mimar Nadim Karam, hayatını kaybedenlerin ailelerinin de yapılan işe olumlu bakmasını umduğunu söylerken, ”Küllerden yapılmış bir dev, şehrin yaraları ve henüz iyileşmeyen insanların yaraları var” diye konuştu.

Beyrut Limanı’ndaki patlamada 207 kişi hayatını kaybetmiş, binlerce kişi yaralanmış ve Beyrut’un büyük bir bölümü yok olmuştu.

Patlamanın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen hiçbir üst düzey yetkilinin soruşturma altına alınmadığı aktarılırken birçok Lübnanlı, adaletin anıtlardan önce gelmesi gerektiğini söyledi.

‘BAZI LÜBNANLI YETKİLİLER RİSKLERİ BİLİYORDU’

İnsan Hakları İzleme Örgütü de patlamanın birinci yılında yayımladığı raporda, bazı Lübnanlı yetkililerin meydana gelen ölümcül patlamadan önce Beyrut limanında depolanan amonyum nitratın yarattığı ölümcül riskleri bildiğini ve bunu zımnen kabul ettiğini gösteren güçlü kanıtlar olduğu sonucuna varıldığını açıkladı.

Yayımlanan raporda 700 sayfadan fazla bulgu ve belge yer alırken, soruşturmada ayrıca, birden fazla Lübnanlı yetkilinin Lübnan yasalarına göre cezai olarak ihmalkar olduğuna dair kanıtlar olduğu sonucuna varıldığı aktarıldı. (NTV)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi