26 Nisan 2024 Cuma

Rakka’da Ermeni Katolik Kilisesi’nin Restorasyonu Devam Ediyor

Suriye’nin Rakka şehrindeki kiliseler IŞİD tarafından yağmalanmış ve yıkılmış, çoğu kilise ise harabeye dönmüştü.

Raşid Parkı yakınlarında, Rakka’nın en büyük kiliselerinden biri olan Kutsal Şehitler (Holy Martyrs ) Ermeni Katolik Kilisesi’nin kalıntıları bulunuyor. Yıkımdan önceki yıllarda IŞİD tarafından kutsallığına saygısızlıkta bulunan kilisenin haçları sökülmüş ve yerine siyah bayrakları asılmıştı. Hisba adı verilen dini polisler tarafından ofis olarak kullanılan kilise, en son askeri karargah olarak faaliyet gösterdi.

Suriye Demokratik Güçleri (SDF) tarafından Ekim 2017’de kurtarılmasından bu yana Rakka Sivil Konseyi tarafından yeniden inşası için çalışmalar başlatıldı. Maddi kaynakların yetersizliği ve tamamlanamayan çalışmalar nedeniyle kilise harabe kaldı.

6 ay önce Diyanet işleri Vakfı’nın gözetimi altında restorasyon işlemleri yeniden başlatıldı. İlk aşama olan moloz ve kalıntıların kaldırılması bir ay önce tamamlandı. İkinci aşama olan binanın temelinin atılması ve dış duvarların inşası ise devam ediyor. Restorasyon çalışmaları Rakka Sivil Konseyi tarafından finanse ediliyor.

Rakka Sivil Konseyi İmar Başkanı İbrahim Aweys, ‘‘IŞİD’in paralı askerleri tarafından Suriye halkına nefret tohumları ekilerek zayıflatılan kardeşlik bağı, kilisenin inşası ile yeniden güçlenecek’’ dedi. Aweys, çalışmaların yakında tamamlanması gerektiğini de belirtti. 

IŞİD, Rakka’yı işgal etmeden önce, şehirdeki Ermeni ve Süryani nüfus, yüzde 1’e karşılık gelmekteydi. Şehrin yeniden inşası yavaş ilerliyor. Kentteki Hristiyan toplumun çoğu yerinden edilmiş olsa da, kiliselerin restorasyon çalışmaları devam ediyor. (syriacpress)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi