29 Nisan 2024 Pazartesi

Sudan’da Kiliseler Saldırıya Uğradı

Şiddet olaylarının artmaya devam ettiği Sudan’da çok sayıda kilise saldırıya uğradı. Altı silahlı kişi, ülkenin en kalabalık kentindeki bir kiliseye ateş açtı. Saldırı sonucu aralarında bir rahibin de bulunduğu dört kişi yaralandı. 

13 Mayıs Cumartesi günü silahlı militanlar Al-Masalma Kıpti Kilisesi’ne saldırı düzenledi. Hristiyan Dayanışma Birliği’nin (CSW) raporuna göre, saldırganlar tedavi altına alındı. 

Askeri hükümeti ile paramiliter güçler arasındaki çatışmalar 15 Nisan’da başladı. 16 Mayıs itibariyle çatışmalar sonucunda en az 1.000 kişi hayatını kaybetti. Hartum’da Hızlı Destek Kuvvetleri, Episkopos Elia da dâhil olmak üzere St. Mary Kıpti Ortodoks Kilisesi’ndeki tüm rahipleri zorla tahliye etti. CSW, askeri güçlerin kilise üyelerine günlerce baskı uyguladığını belirtti. Kuzey Hartum’da diğer Kıpti kiliseler de benzer baskıya maruz kaldı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi (UNHRC), ülkedeki insan hakları ihlallerinin izlenmesini ve belgelenmesini istedi. Ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri’nin temsilcileri, Sudan’daki sivilleri insan hakları hukuku kapsamında korumaya yönelik bir taahhüt bildirgesi imzaladı. Bildirge, insani yardımın güvenli bir şekilde ulaştırılmasını, temel hizmetlerin yeniden tesis edilmesini, güçlerin hastane ve kliniklerden çekilmesini ve ölülerin saygılı bir şekilde defnedilmesini amaçlıyor. 

CSW’nin Kurucu Başkanı Mervyn Thomas, ‘‘Sudan’da kiliselere yönelik saldırıları kınıyoruz. Din adamlarına yönelik saldırılar, kiliselerin bombalanması ve askeri üs olarak kullanılmak üzere el konulması, insan hakları hukukunu ihlal ediyor. Cidde’de sivilleri koruma taahhüdünün imzalanması önemli bir adım olsa da, acil ve koşulsuz olarak ateşkes çağrısında bulunuyoruz. Ayrıca uluslararası toplumu insan haklarının geliştirilmesi ve korunması için destek vermeye çağırıyoruz. Kapsayıcı bir Sudan kimliğine, hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına dayalı bir çözüm sağlamanın tek yolu budur’’ dedi.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi