29 Nisan 2024 Pazartesi

Sudan’daki Çatışmalarda İnsani Yardımlar Hedef Alınıyor

Birleşmiş Milletler (BM), Sudan’da insani yardım varlıklarının hedef alınmasına tepki gösterdi. BM Genel Sekreteri, yaptığı açıklamada Sudan’daki çatışmaların çözüme kavuşturulmasında öncü rol oynamayacaklarını aktardı.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, konuya ilişkin açıklama yaptı.

Griffiths, Sudan’daki insani yardım için kullanılan depoların yağmalandığını, işgal edildiğini ve zırh olarak kullanıldığını anlattı.

Söz konusu durumun insani yardımın ihtiyacı olan kişilere ulaşmasını engellediğini aktaran Griffiths, “Taraflar tüm zamanlarda insani yardım varlıklarına saygı göstermeli” vurgusunda bulunarak, BM’nin yardımını dağıtabilmesi için “güvenli, hızlı ve engelsiz” erişime ihtiyacı olduğunun altını çizdi.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisinden (OCHA) yapılan açıklamada ise BM’nin Sudan için 19 Haziran’da Cenevre’de düzenlenen üst düzey taahhüt konferansının ev sahiplerinden biri oldu.

Konferans, BM’nin yanı sıra Mısır, Almanya, Katar, Suudi Arabistan ve Avrupa Birliği tarafından düzenlendi.

BM ÖNCÜ ROL OYNAMAYACAK

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Sudan’da mevcudiyetlerini sürdüreceklerini ancak çözüme ilişkin öncü rol oynamayacaklarını belirtti.

Guterres, “En başından beri söylediğimiz üzere, biz Sudan için Afrika’dan gelecek çözümleri destekliyoruz. Bu çerçevede Afrika Birliği ve Doğu Afrika’daki Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesin’nin (IGAD) çabalarını destekliyoruz. Öncü bir rol oynamayı planlamadık ve böyle bir niyetimiz de yok” dedi.

SUDAN’DA ORDU İLE HDK ARASINDAKİ ÇATIŞMALAR

Sudan ordusu, bir zamanlar desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi davranması nedeniyle tehdit olarak gördüğü HDK’nin, 2 yıl içerisinde tamamen orduya entegresini istemişti.

HDK’nin ise sivil bir hükümetin ardından yaklaşık 10 yıla yayılan bir süreçte bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan söz savaşı ve gerginlik, 15 Nisan sabahı taraflar arasında başkent Hartum ve çeşitli şehirlerde silahlı çatışmaya dönüşmüştü.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Sudan’da devam eden çatışmalar nedeniyle 850 kişinin yaşamını yitirdiğini, 5 bin 500 kişinin yaralandığını bildirdi. (AA)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi