15 Mayıs 2024 Çarşamba

Süryani Toplumu İbadethanesine Kavuşuyor

Cumhuriyet tarihinde yapılan ilk kilisenin yüzde 80’i tamamlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle 2019’da temeli atılan Yeşilköy’deki Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi’nin Eylül ayına kadar hizmete açılması bekleniyor.  

Kilise yalnızca ilk Süryani Kilisesi değil aynı zamanda Cumhuriyet tarihinde de inşa edilen ilk kilise olması sebebiyle tarihi bir önem taşıyor. İnce işlerine başlanan kilise hem modern mimarinin hem de geleneksel Süryani kültürünün izlerini taşıyor. Yeşilköy’de Latin Katolik Mezarlığı’nın bulunduğu alanın 700 metrekarelik bölümüne inşa edilen kilisenin çan kulesinin yapımında Mardin’deki manastırlardan esinlenildi. Mor Efrem’in adı verilen kilisede kentteki kiliseler gibi bir teras yapıldı. 

Beş katlı olarak projelendirilen kilisenin bir katı, ayin bittikten sonra cemaatin toplanacağı, vaftiz, taziye ve düğün gibi törenler ile toplantı ve konferansların yapılacağı kültür salonuna ayrıldı. Giriş katında, ayinlerin yapılacağı bölümün bulunduğu kilisede, metropolitlik yaşam alanı, misafir odaları ve otopark da yer alıyor. Ağustos-Eylül gibi açılması planlanan yapının, kentte ikamet eden yaklaşık 17 bin Süryani’ye hizmet vermesi hedefleniyor.

İstanbul Süryani Kadim Vakfı Başkanı Sait Susin

İstanbul Süryani Kadim Vakfı Başkanı Sait Susin, İstanbul’a 1950’lerden sonra gelen Süryanilerin Tarlabaşı’ndaki kilisede ibadetlerini yaptıklarını, ancak bu yeterli gelmediği için başka cemaatlere ait 6 kardeş kiliseyi de kullandıklarını anlattı.

Tarlabaşı’ndaki kiliseye sığamadıklarını, diğer kiliselerle de ritüellerinin uymadığını ve süre sıkıntısı yaşadıklarını dile getiren Susin, yeni bir kiliseye ihtiyaç duyduklarını söyledi. Taleplerinin ardından kilisenin Yeşilköy’de Latin Katolik Mezarlığı’nın bulunduğu alana yapılmasına karar verildiğini belirten Susin, bu alanın geçmişte Latin Katoliklere mezarlık olarak verildiğini ve 1996’dan beri gömme işlemi yapılmadığını anlattı. Susin, kilise yapılırken mezarların dokunulmayarak korunduğunu aktararak, ‘‘Kilisemiz, mezarlığın ön kısmındaki 1200-1300 metrekare civarındaki alana yapıldı ki 700 metrekare bir alana oturmuş oldu’’ bilgisini paylaştı.

Cumhuriyet tarihinde ilk defa bir kilisenin inşa edildiğini anımsatan Susin, ‘‘Devletimiz ve hükümetimiz isteğimizi duyarlılıkla karşıladı. Burada baştan sona özellikle Cumhurbaşkanımızın iradesinin çok önemi var. Umuyor ve diliyoruz ki açılışta da gene bizi yalnız bırakmayacak. Emeği geçen herkese, izinleri veren, bize yardımcı olan, başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a sonsuz şükranlarımızı arz ediyoruz’’ dedi. 

Sait, kilisenin mimarisinde, Mardin’deki Süryani Kilisesi ve manastırların yanı sıra modern mimariden de etkilenildiğini aktararak, inşaatın yaklaşık yüzde 20’lik dilimi oluşturan ince işçiliğin bitmesinin ardından tamamlanacağını söyledi. (AA)

Selin Vurduğu Brezilya’da Kiliseler Kapılarını Açtı

Brezilya’nın güneyinde en az 136 kişinin hayatını kaybettiği ve yaklaşık 537 bin kişinin yerinden edildiği felaketin ardından...

Brezilya’da Sel Felaketi: Ölü Sayısı 148’e Yükseldi

Brezilya'nın güneyindeki Rio Grande do Sul eyaletinde iki haftadır etkili olan yağışların neden olduğu sellerde, can ve...

Dünya Genelinde Yerinden Edilen Kişi Sayısında Rekor

Alarm Verici Seviyede NTV'nin haberine göre; Sudan, Kongo, Filistin ve diğer bölgelerdeki çatışma ve şiddet olayları, geçtiğimiz yıl...

Dört Aydır Tutuklu Bulunan Hristiyan Kefaletle Serbest Bırakıldı

Yaklaşık dört ay önce gözaltına alınan Hristiyan adam, 10 bin dolar kefalet ile serbest bırakıldı.  Esmaeil Narimanpour, 24...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi