27 Nisan 2024 Cumartesi

Tacikistan’daki Kiliselerden Evsizlere Yardım Hizmeti

Koronavirüs salgınının etkilerinin devam ettiği ülkede maske ve el dezenfektanı dağıtımı için hizmet veren Caritas Tacikistan, evsizlere yardım etmek için yeni bir proje hazırladı. 

Yardım projesinin Caritas İtalya ve Tacikistan İçişleri Bakanlığı desteğiyle başkent Dushambe’de başlatıldığı açıklandı. Katolik gönüllüler tarafından psikolojik danışmanlık, hukuki destek hizmetleriyle beraber, evsizler için duş, berber ve çamaşırhane imkânları sunuluyor.

Caritas Tacikistan yöneticisi, ‘‘Evsizlik, ülkenin piyasa ekonomisinin bir yan ürünü olarak ortaya çıkan nispeten yeni bir olgu’’ açıklamasında bulundu. Resmi olmayan verilere göre, başkentte kalıcı olarak barınma imkânı olmayan 250 kişi var. Asya Kalkınma Bankası tarafından geçtiğimiz Nisan ayında yapılan araştırmaya göre, yaklaşık 9 milyonluk nüfusa sahip ülkede, halkın yüzde 27,4’ü yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

‘Başarıyı Kontrol Etme’ adlı projeyle kimsesiz çocuklara meslekleri öğrenme imkânı sağlanırken, engelli bireylere geçim kaynağı sağlamaya yönelik faaliyetler yürütülmektedir. Buna ek olarak, Caritas Tacikistan ülkenin batısındaki su şebekesi sorunlarının iyileştirilmesi adına Jomi bölgesinde önemli bir girişim başlattı. Tüm bu girişimler, Katolik Kilisesi’nin sivil kurumlarla ortaklık geliştirmek, toplumun ortak yararına katkıda bulunmak ve kilise misyonunu yerine getirmek amacıyla teşvik ettiği projeleri kapsıyor.

Günümüzde Tacikistan’da Dushambe ve Qurǧonteppa’da Katolik cemaatini oluşturan yaklaşık 100 Hristiyan bulunuyor. Komünist rejim tarafından Tacikistan toplulukları yıllarca evrensel Kiliseden izole edildi. 29 Eylül 1997’de Papa II. Jean Paul tarafından kurulan ‘Missio Sui iuris’ yerel Katolik varlığının yapılanmasına yardımcı oldu. Bu bağlamda 1983 yılından itibaren yardım faaliyetlerinde bulunan küçük gruplar, 2004 yılı itibariyle Caritas’a resmen katıldı. (fides.org)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi