28 Nisan 2024 Pazar

Tahta Çıkan Kral Charles’ın Taç Giyme Töreni Gerçekleşti

İngiltere Kralı 3. Charles’ın taç giyme töreni Westminster Abbey Kilisesi’nde ilahiler, Kutsal Kitap’tan okumalar ve Mesih’e hizmet çağrısı eşliğinde gerçekleşti. 

Charles, Canterbury Başepiskoposu Justin Welby’nin Aziz Edward’ın Tacını başına yerleştirmesiyle Westminster Abbey’de taç giydirilen 40’ıncı hükümdar oldu. Dünya çapında milyonlarca kişi tarafından izlenen törene 2.000’den fazla misafir katıldı. Camilla, törende taç takarak resmen Kraliçe unvanının sahibi oldu. Çift, Yeruşalim’deki Kutsal Kabir Kilisesi’nden getirilen yağla meshedildi.

Binlerce kişi, Elmas Jübile Devlet Arabası’yla manastıra giren çifti görebilmek için Londra’da uzun kuyruklar oluşturdu. Kral Charles, yönetimi altındaki topraklarda Tanrı’nın kurallarını ve Müjde’nin (Tanrı Sözü’nü) mesajını uygulamak için her şeyi yapacağına yemin etti.

Canterbury Başepiskoposu, ‘Hizmete Çağrı’ temalı törende, Koloseliler 1:9-17 ve Luka 4:16-21‘den vaaz verdi. Başepiskopos Welby, Kralların Kralı olmasına rağmen dikenli taç giyen İsa Mesih’in alçakgönüllülüğünü hatırlattı. Başepiskopos, ‘‘İsa Mesih, yoksulların ve ezilenlerin adaletsizliğin zincirinden kurtulduğu bir Krallık duyurdu. Körlerin gözleri açılacak, yüreği yaralı olanlar şifa bulacak. Krallığı, yetkinin tüm amaçlarını ve araçlarını belirler. Kralların Kralı İsa Mesih, hizmet edilmek için değil, hizmet etmek için meshedildi. Hizmet, eylem halindeki sevgidir. Bu sevgiyi öncelikle Kralımız ve Rabbimiz olan İsa Mesih’in hayatında gördük’’ dedi.

Başepiskopos Welby, inancına veya etnik kimliğine bakılmaksızın tüm insanların bilgeliği ve umudu bulması ve hizmet yüreğine sahip olması için dua ettiğini söyledi. ‘‘Bu hizmet, ulusumuzun tarihinin derinliklerine ulaşıyor’’ diyen Başepiskopos, ‘‘Hizmetin, herkese Tanrı’nın yaşayan sözlerini duyma fırsatı sunmasını diliyorum. Taç Giyme Töreninin, kimliğimizi fark etmemize yardımcı olmasını umuyorum’’ dedi.

Oxford Episkoposu ise, taç giyme töreninin sıkıntılı bir dönemde umut mesajı olduğunu söyledi. Törenin insanlarını birbirine bağlayacağını ve ayrılıkları hafifleteceğini söyleyen Rev. Dr Steven Croft, ‘‘Ayin, çok kültürlü ve farklılıklara sahip olan Birleşik Krallık’ın bir kanıtı olacak’’ dedi.

Öte yandan taç giyme töreninde ilk kez bir gospel korosu sahne aldı. Gospel müziği hayranı olan Kral Charles, özellikle gospel korosunun törende yer almasını istedi. Debbie Wiseman tarafından yazılan Alleluia (O Sing Praises) adlı ilahi, Westminster Abbey Korosu tarafından söylenecekti. Ancak Abimbola Amoako-Gyampah liderliğindeki Yükseliş Korosu törende görev aldı. Wiseman, ‘‘Kral Charles tarafından özel olarak seçildi ve parçayı yazmam istendi. Bir taç giyme töreninde ilk kez bir gospel korosu sahne alıyor. İlahi, herkesin yüreğini ısıtacak’’ dedi. (CT)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi