26 Nisan 2024 Cuma

Türkiye’nin en büyük kilise çanı, Nusaybin’de

Mardin’in Nusaybin ilçesi Girmeli beldesine bağlı, M.S. 363 yılında inşa edilen ve 4 yıl önce yeniden ibadete açılan 1700 yıllık Mor Evgin Süryani Manastırı’na Almanya’dan gönderilen 1 ton 298 kilo ağırlığında bir çan yerleştirildi.

Bagok Dağı’nın yamaçlarında bulunan ve Süryani Cemaati için ‘İkinci Yeruşalim’ konumunda olan Mor Evgin Manastırı’na yerleştirilen 1 ton 298 kilo ağırlığındaki çanın, Türkiye’deki en büyük kilise çanı olduğu belirtildi. Mor Evgin Manastırı’nda görevli Başrahip Raban Yuyakim Unfal, 1959 yılında, Almanya’da bronzdan yapılan ve 2017 yılının Mart ayında kiliseye bağışlanan çanla birlikte ülkenin huzur ve güvenliği için dua etmeye devam edeceklerini belirtti.

Manastıra yerleştirilen çanın, ağırlığı ve büyüklüğü bakımından Filistin, Ürdün, Suriye, Irak ile Türkiye’de bulunan Süryani Cemaati’ne bağlı kilise ve manastırlardaki çanların en büyüğü olma özelliğini taşıdığı belirtilirken 1700 yıl önce 340’tan fazla rahibin görev yaptığı, rahiplerin ve azizlerin yetiştiği Süryani Cemaati’nin en önemli manastırı olan Mor Evgin, Süryani Cemaati için ‘İkinci Yeruşalim’ olarak kabul ediliyor.

Yarım asra yakın kapalı kalmasının ardından 4 yıl önce ibadete açılan Mor Evgin Manastırı’nda görevli Başrahip Raban Unfal, kiliseye takılan 1 ton 280 kiloluk çanla birlikte ülkenin huzur ve güvenliği için dua etmeye devam edeceklerini söyledi. Rahiplik yaşamının, burada başladığını Mor Evgin Manastırı’nda, binlerce rahibin yetiştirildiğini vurguladı. Başrahip Unfal, manastırın yalnızca Süryaniler’in değil; memleketin de zenginliği olduğunu kaydetti.

MOR EVGİN (AUGİN) MANASTIRI’NIN TARİHİ
Mor Evgin Manastırı, Nusaybin’e 25 kilometre uzaklıktaki Bagok (Tuz İzla) Dağı’nda bulunuyor. Mısır’dan gelen Mor Evgin ve 70 müjdecisi tarafından M.S. 363 yılından önce yapılan ve günümüze kadar gelen manastırın rahip sayısı, sonraki yıllarda 350’ye ulaşmıştır. Yapılan 300 su testisiyle İpek Yolu kenarına gelen rahipler, yoldan geçenlerin su ihtiyacını karşılıyordu. Mor Evgin Manastırı’ndan çıkan rahipler, 3’erli ve 5’erli gruplar halinde Hindistan’a kadar gitmişlerdir. Mor Evgin’in öğrencilerinden Mor Yuhanun Dakfone, Zaz (İzbırak) köyünün gölünde tam olarak 3 bin 333 kişiyi vaftiz etmiştir. Manastır, Tur Abdin’deki manastırların ‘anası’ sayılırken, yapmış olduğu hizmetlerden dolayı Mor Evgin’e ise ‘İkinci Mesih’ unvanı verilmiştir. Mor Evgin Manastırı, yaklaşık olarak 900 metre deniz yüksekliğindedir.(Hürriyet)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi