28 Nisan 2024 Pazar

Uzmanlara Göre Uykusuzluk Sağlık Sorunlarını Tetikliyor

ABD ve İspanyol bilim adamlarının ortaklaşa yürüttükleri çalışmalar neticesinde; günde 6 saatten az uyuyan insanların, kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskinin 7-8 saat uyuyanların aksine, çok daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

Kardiyovasküler hastalıklar; yüksek tansiyon, damar tıkanıklığı, koroner kalp hastalığı ve felci içeren geniş bir hastalık yelpazesine sahiptir. Bazı durumlar diğerlerinden daha sık ortaya çıkar. Kardiyovasküler hastalıklar, bir kişinin kalbinin verimli biçimde kan pompalamasının durması, kapakçıkların olması gerektiği gibi çalışmaması veya atardamarların daralması ya da sertleşmesi ile ilişkili olabilir. Kalp bölümlerinin ve kan damarlarının hasar görmesinde bazı toksinler ya da bakteriler de rol oynayabiliyor.

Uzmanların yürüttükleri araştırmaya tam 3.974 kişi katıldı. Araştırma boyunca her bir kişiye aktigraf cihazlar takıldı, cihazlar kişilerin uyku ve uyanıklık sürelerini ölçüyordu.

Uykudaki hareketleri zamana bağlı olarak kaydeden aktigraf cihazının birçok kullanım alanı olduğu ifade ediliyor. Örneğin sirkadyen ritim bozukluklarının tespitinde, kişiye uygulanan uyku tedavisinin ne derece yararlı olduğunun değerlendirilmesinde ve uyku düzeninin belgelendirilmesinde aktigraf yaygın bir şekilde kullanılıyor. Bu cihaz uyku kalitesini ölçen bir test cihazı değil. Doğal uyku ortamındaki uyku alışkanlıkları hakkında bilgi edinilmesini sağlıyor.

Uzmanlar, araştırmaya katılan gönüllüleri uyku sürelerine göre 4 gruba ayırdılar. Daha sonra hastalara kesin tanı koyabilmek için eko-kardiyografi ve bilgisayarlı tomografi yapıldı.

Araştırmanın sonucunda 6 saatten az uyuyanların, 7-8 saat uyuyanlara göre  ateroskleroz (damar sertliği) hastalığına yakalanma riskinin %27  kadar daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Ek olarak yapılan bir diğer tespit ise, huzursuz uyku ve sık gece uyanmalarının, vasküler hastalık riskini yüzde 34 kadar arttırdığı oldu.

Uzmanların dikkat çektiği bir diğer nokta ise günde 8 saatten uzun süre uykunun da ateroskleroza neden olabileceğiydi.

Bilim adamları bazı insanlarda kahvenin vücut üzerindeki zararının yavaş emiliminden kaynaklı olabileceğini öne sürüyor. Çünkü uyku sorunu yaşayanların ortak noktası alkol ve kahve’nin aktif tüketimiydi.

Uykusuzluğun insan üzerinde diğer olumsuz etkiler ise şöyle sıralandı:

  1. Beyindeki aktifliği yavaşlatır.
  2. Kısa süreli hafıza kaybı yaşanmaya başlar.
  3. Uzun süreli belleği köreltir.
  4. Dikkat eksikliğine neden olur.
  5. Beynindeki koordine olma yetisi daha az çalışmaya başlar.
  6. Bir alışkanlık haline gelir
  7. Strateji geliştirmekte zorluk çekmenize neden olur.
  8. Beyin hücrelerinin ölümü gerçekleşir.
  9. İnsanın hezeyan durumuna düşme riski yükselir.
  10.  Sürekli Yorgunluk hissi verir.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi