26 Nisan 2024 Cuma

Suriye ve Irak’ta Hristiyanlığın İzleri Yok Olabilir

Orta Doğu’nun bazı yerlerindeki Hristiyan göçleri endişe verici oranlara ulaştı. 23 Ekim’de Katolik yardım kuruluşu olan Need to Church tarafından yayınlanan rapor, durumun ciddiyetini ortaya koydu. Bu göç dalgası sadece uluslararası cemaatin birlikte hareketiyle durdurulabilir.

2 yılda bir yapılan ‘Presecuted and Forgotten’ araştırmasının 2019 yayını, Hristiyanlığın eski anavatanındaki birçok kasaba ve şehirde kaybolduğu konusunda bizleri uyarıyor. Rapora göre, IŞID’in yenilgisine rağmen, soykırıma uğrayan Hristiyanların yaraları kanamaya devam ediyor.

Irak’ta 2003 yılından önce 1.5 milyon Hristiyan vardı. Bu sayı 2019 ortalarına doğru 150 binin altına düştü. Bazı kaynaklar Hristiyan sayısının 120 bine kadar düşmüş olabileceğinden bahsediyor. Yani bir nesilde %90 oranında azalma görülüyor. Suriye’de de durum farklı değil. 2011 yılında iç savaşın başlamasından sonra ülkedeki 2 milyondan fazla Hristiyan sayısı 3’te 2 oranında azaldı.

2017-2019 dönemini kapsayan rapor, bölgedeki hristiyanların eşi görülmemiş bir zulüm altında olduğunu gösteriyor. Rapor aynı zamanda gerekli yardımı sağlamadığı gerekçesiyle Batı ülkelerini ve BM’deki hükümetleri de suçluyor.

Rapor, bölgede başka saldırıların olması durumunda Hristiyanlığın yok olabileceği konusunda uyarmaktadır. IŞID militanlarının cezaevlerinden kaçtığına dair bazı raporlar bu tehlikeyi işaret ediyor. IŞID saldırılarına devam edebilseydi, kilisenin izleri ortadan kalkabilirdi. Ancak rapor, güvenlik önlemlerinin alınmasıyla Irak’ta Hristiyanlığın devam edebileceğine dair umut verici işaretler olduğunu söylüyor.

Rapor, sadece Suriye ve Irak’ta değil; aynı zamanda Hindistan, Sri Lanka, Myanmar (Burma) ve Asya’daki bazı ülkelerde Hristiyanların tehdit altında olduğunu işaret ediyor. 2017 yılında Hindistan’da Hristiyanlara karşı 477 vaka meydana geldi. 2019’da Sir Lanka’da 3 kilisenin ve 3 otelin bombalanması sonucunda 300’den fazla insan hayatını kaybederken, 500’den fazla yaralanmıştı.

Nijerya’nın kuzeyinde ve orta kuşak bölgesinde de Hristiyanlara yönelik saldırılar devam ediyor. 2018’de 3 bin 731 Hristiyan hayatını kaybetti. 12 aylık bir dönemde Sudan’ın Nuba Dağları’nda ise, 70’den fazla kiliseye saldırı düzenlenirken, 32 tanesi yakıldı. 

Son 2 yılda yapılan araştırmalar, aynı zamanda Orta Afrika Cumhuriyeti, Çin, Mısır, Kuzey Kore, Pakistan ve Filipinlerde de Hristiyanların uğradığı zulüm vakalarını kaydetmiş durumda. (churchindeed.org)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi