29 Nisan 2024 Pazartesi

500 Yıllık Gizem Müzede Çözüldü

Papalık tarihinin en tartışmalı papalarından biri olan Papa 6. Aleksander, tüm meşru olmayan eylemlerine karşı, Vatikan’ın en önemli sanat komisyonlarının bazılarının sorumlusuydu.

Ressam Pinturicchio’nun  Papa 6. Aleksander’ın metresi Giulia Farnese’nin yüzünü kullandığı iddiaları nedeniyle tartışmaların odağında olan 500 yıllık Madonna resminin gizemini çözmek için Roma Capitoline Müzesi’nde bir sergi düzenleniyor.

Bu sergide 500 yıl önce tamamlanan Pinturicchio’nun resmettiği Madonna’nın yüzü ile Giorgio Vasari’nin Giulia Farnese’nin portresi ilk kez yan yana getiriliyor.

Müze Müdürü Françesko Buranelli, “Rönesans dönemi ressamlarından olan Vasari, bu portre ile Madonna resmi arasındaki ilgili hipotezini herhangi bir delil olmadan Papalık mahkemelerine dile getirmişti. Beş yüzyıl  sonra geride çok fazla portre bırakmayan Giulia Farnese’nin görüntüsünü yeniden yapılandırarak bu efsaneyi parçaladık. Neyse ki, Pinturicchio’nun diğer Madonna’larına kıyasla, Papa’nın en yüksek tapınakta dizlerinin üzerinde ilk kez bir kadınsı yüzün bulunduğu bir Meryem’i sunuyoruz “dedi.

Bu yeniden yapılanma ile Capitoline Müzesi nihayet kendi son yargısına varabilir. “Vasari’nin haberi, bugünkü ‘sahte haberler’ gibi yanlış bir uyarıydı ve bu yanlışlık yalnızca popüler bir söylenti olarak yayıldı.”

Arada beş yüz yıllık bir boşluk olmasına rağmen, Pinturicchio’nun resminin tartışılması ve “sahte haberler” günümüzle daha da alakalı görünüyor.(Seyfi Genç)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi