29 Nisan 2024 Pazartesi

Kosova ve Hırvatistan’daki Ortodoks Kiliselerine Saldırı

Üç Sırp Ortodoks kilisesi, 5-6 Mart tarihlerinde tahrip edildi ve soyuldu. Kiliselerden ikisi Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi’nde, üçüncüsü ise Hırvatistan’da yer alıyor.

Klokot kasabasındaki Aziz Petrus ve Pavlus Kiliseleri’nin saldırıya uğradığı öğrenildi. Olay, ilk olarak kiliseye yardım eden bir bölge sakini tarafından fark edildi. Sabah binayı açmak için geldiğinde, bir miktar paranın ve komünyon kadehinin alındığı fark etti. Kiliseye pencereden girildiği düşünülüyor.

Kilise tarafından yapılan açıklamada, ‘‘Bu, topraklarımızdaki Sırp Ortodoks kiliselerine yönelik düzenlenen sayısız saygısızlık ve saldırı vakalarından sadece biri. Tek bir olay bile çözülmedi ve saldırılardan kimse sorumlu tutulmadı’’ ifadeleri yer aldı.

Raška ve Prizren Episkoposu Teodosije

Eylül ayında Sırbistan ile imzalanan anlaşmada Kosova’nın Sırp Ortodoks bölgelerini koruma sözüne rağmen, geçtiğimiz yıl içinde 80’den fazla Sırp Ortodoks Kilisesi, mezarlığı ve mülkü saldırganların hedefi oldu. Raška ve Prizren Episkoposu Teodosije, Kosova’daki Sırplara evlerini, kiliselerini, manastırlarını ve mezarlıklarını onlarla birlikte terk etmemeleri için ricada bulundu.

Parteš’teki Holy Trinity Kilisesi de soyuldu. Sabah ayinine gelen cemaat, kapının kırıldığını, tüm dolapların açık olduğunu ve kasadan para çalındığını gördü. Elde dikilmiş altın bir kefen ve Vaftizci Aziz Yuhanna’nın ikonası da çalındı.

Ortodoks Kiliseleri’ne karşı şiddet Kosova’da yaygın olsa da, Parteš’te ilk kez yaşandı. Bölge sakini, ‘‘Kilise her zaman herkese açıktı – herkes gelebilir, dua edebilir ve bağış bırakabilirdi. Gün boyunca kiliseyi açık bırakmak güvenliydi, kiliseden bir şey çalmak kimsenin aklına gelmezdi’’ dedi.

Kilise raporunda, ‘‘Kosova ve Metohija’daki Sırpların Ölüleri Anma gününde ölen sevdiklerini hatırlarken bile kiliselerinin saygısızlığa ve saldırıya uğraması utanç verici’’ denildi. Parteš cemaati, ‘‘Kiliseye saygısızlık etmediler – kendilerine saygısızlık ettiler. Dürüst olmak gerekirse onlar için üzülüyorum ve endişeleniyorum. Yaşananlara rağmen, kiliseye gitmeye devam edeceğiz’’ dedi.

Yaklaşık 1.500 Sırp’ın yaşadığı Hırvatistan’ın Šibenik kentinde ise, Kurtarıcı İsa Ortodoks Kilisesi saldırıya uğradı. Kimliği belirsiz saldırgan ön kapıyı ve tüm kilitleri kırarak kilise envanterini dağıttı.

Sırp Ortodoks Kilisesi’nin Dalmaçya Episkoposluğu’na göre, polis kiliseyi sıklıkla bir araya gelmek ve dua etmek için ziyaret eden hem Ortodoks hem de Katolik inanlılar arasında öfke ve üzüntüye yol açan olayı araştırıyor. (Orthochristian)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi