29 Nisan 2024 Pazartesi

Taliban’dan Kız Öğrencilere Lise Yasağı

Taliban’ın, kız öğrencilerin lisede okumasını yasaklaması yürürlükte kalırsa, kadınların üniversite diplomaları fiilen yasaklanmış olacak.

Afganistan’da geçen yıl yönetimi ele geçiren Taliban’dan bir sözcü ve üniversite yetkilileri, ülkedeki kız çocuklarının liseye gitme yasağının yürürlükte kalması durumunda, kadınlar için de fiilen bir üniversite yasağı olacağını söyledi.

Taliban yönetimindeki Afganistan’da kız çocukları, yükseköğrenime kaydolmak için gerekli belgelere veya okuldan yaklaşık bir yıl sonra üniversite kurslarına başlamak için akademik kapasiteye sahip olmayacak.

Guardian’da yer alan habere göre, Taliban’ın yüksek öğrenim bakanlığı sözcüsü Mevlavi Ahmed Taki, “Otomatik olarak lise mezunumuz olmazsa, artık yeni üniversite kız öğrencimiz olmayacak. Ama umuyorum ki Milli Eğitim Bakanlığı bir politika geliştirecek ve yakında okulları yeniden açacaktır. Çünkü biz bunun önemli olduğunu anladık ve kız çocuklarının eğitimi yasağı geçicidir” dedi.

Taliban’a yakın yerel bir kaynak, önümüzdeki aylarda kadınların yüksek öğrenime girmesinin önündeki pratik engeller kaldırılsa bile, yetkililerin onları sağlık ve eğitim alanlarında derecelerle sınırlamayı düşündüklerini söyledi.

Afganistan’da kız çocuklarına yönelik lise yasağı kalksa da üniversite eğitiminin sağlık ve eğitim alanlarıyla sınırlı kalması bekleniyor.

Taliban, kız çocukları ve kadınların eğitimden mahrum bırakan yasakların, “kurallara uygun eğitim müfredatı” düzenlendiğinde kaldırılacağını savunuyor. Düzen kurulduğunda, kız çocukları ve kadınların erkeklerden ayrı binalarda eğitim alması planlanıyor.

Kabil Üniversitesi şu anda mevcut üniversite öğrencileri için kadınlar ve erkeklere ayrı günlerde ders sunuyor. (Evrensel)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi