26 Nisan 2024 Cuma

Avrupa Parlamentosunun Desteklediği Kürtaj Raporuna Eleştiri

Avrupa Parlamentosu tarafından kabul edilen ve kürtajın ‘insani bir hak’ olduğunu iddia eden rapor, Katolik gruplar tarafından eleştirildi.

Geçen ayki oylama öncesinde yayınlanan ortak açıklamada, 14 örgüt doğumdan doğal ölüme kadar insan yaşamının savunulmasında birleştiklerini söyledi. 23 Haziran tarihli bildiride, ‘‘Kürtaj, masum bir insanın hayatını sonlandırır ve kürtaj yaptıran kadınlar için ciddi fiziksel ve psikolojik sonuçlar doğurur. Ayrıca kürtajın insani bir hak olarak kabul edilmesi, gerçek ilerleme ve eşitlik için gerekli olan vicdani ret hakkını da engelleyecektir’’ ifadeleri yer aldı.

Bildiri, Dünya Katolik Tabip Birlikleri Federasyonu (FIAMC), MaterCare International (MCI), merkezi Kanada’da bulunan bir grup Katolik kadın doğum uzmanı, İtalya merkezli Papa John XXIII Topluluğu (APG23) ve Fransa’da kurulmuş olan Femina Europa adlı sivil toplum kuruluşu tarafından imzalandı.

Avrupa Birliği’nin yasama organı olan Avrupa Parlamentosu üyeleri, 24 Haziran tarihli Matić Raporu’nda 378 kabul, 255 ret ve 42 çekimser oy kullandı. Rapor, kürtajı ‘temel bir sağlık hizmeti’ ve vicdani reddi ‘tıbbi hizmetten yoksun bırakma’ olarak yeniden tanımlarken, cinsel sağlık ve üreme sağlığı haklarının ihlalini ‘kadınlara ve kız çocuklarına yönelik bir şiddet biçimi’ olarak tanımladı.

Başepiskopos Stanisław Gądecki

Polonya Episkoposlar Konferansı Başkanı Başepiskopos Stanisław Gądecki, Avusturya Episkoposlar Konferansı Başkanı Başepiskopos Franz Lackner ve İrlandalı Episkopos Kevin Doran dâhil olmak üzere bir grup Avrupalı episkopos, oylamanın sonucu nedeniyle üzüntü duyduklarını belirtti. 

Başepiskopos Gądecki, 24 Haziran’da sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, ‘‘Avrupa Parlamentosu’nun doğmamış çocukların öldürülmesini mümkün kılan kararından dolayı derin üzüntü duyuyorum. Avrupa Birliği’nin Kurucu Babalarının öngördüğü yaşam kültürü, ölüm ve dışlama kültürüne dönüşüyor’’ dedi.

2007 yılında hükümetler arası kurumlarla danışma statüsüne sahip olan yaklaşık 90 Katolik sivil toplum kuruluşu tarafından kurulan Katolik Örgütleri Formu, bugün 120’den fazla grubu bir araya getiriyor. 14 örgüt tarafından yapılan açıklamada, ‘‘Toplumumuzdaki savunmasızlar için yaşam hakkının, kadınlarımızın ve ailelerimizin bütünsel sağlığının ve sağlık çalışanlarının vicdani haklarının savunulması çağrısında bulunuyoruz’’ denildi. (CNA)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi