27 Nisan 2024 Cumartesi

Belarus, Başepiskoposun Ülkeye Girişini Reddetti

Belarus sınır yetkilileri, Minsk-Mogilev Başepiskoposu Tadeusz Kondrusiewicz’in ülkeye girişini reddetti. Başepiskopos, inanlılara bu son gelişmenin gerilimi artırmaması çağrısında bulundu.

Belarus sınır yetkilileri Polonya gezisinin ardından ülkeye geri dönmek isteyen Başepiskopos Tadeusz Kondrusiewicz’in ülkeye girişini reddetti. 74 yaşındaki Başepiskopos, inanlılara yaptığı yazılı açıklamada yetkililerin çok kibar davranmasına rağmen, Bruzhi sınırında herhangi bir gerekçe göstermeden kendisini durduklarını söyledi.

Başepiskopos Tadeusz Kondrusiewicz

Başepiskopos Kondrusiewicz, Belarus’ta yaşanan ‘siyasi kriz’ göz önüne alınarak bu gelişmenin gerginliği artırmaması çağrısında bulunarak, ‘diyalog ve barış’ vurgusunu yineledi. Vatandaşlık haklarına değinen Başepiskopos, sınır yetkililerinin ülkeye girişini reddetme gerekçelerinin kendisi için anlaşılır olmadığını söyleyerek, 20 Eylül 2009 tarihli Belarus Cumhuriyeti Anayasası’nın 49-3 No’lu ‘Vatandaşların Belarus’a giriş hakkı engellenemez’ maddesine dikkat çekti. Ayrıca giriş yasağının Minsk-Mogilev Başepiskoposu olarak olağan ve Belarus Katolik Episkoposları Başkanı olarak pastoral çalışmalarını engellediğini belirtti.

Yanlış anlaşılmanın yakında düzeltileceğini dileyen Başepiskopos, duruma açıklık getirmek için Belarus Devlet Sınır Komitesi’ne resmi talepte bulunduğunu söyledi. Belarus’ta yaşanan ‘sosyo-politik krizin barışçıl bir çözüme ulaştırılması’ için herkesi dua etmeye çağıran Başepiskopos Kondrusiewicz, ülkeyi ve halkı Meryem Ana’nın ve Başmelek Mikail’in şefaatine emanet etti.

Belarus’ta Yaşanan Protestolar

Belarus’ta protestolar, ülkeyi 26 yıldır yöneten Devlet Başkanı Alexander Lukashenko’nun Ağustos ayı başlarında yapılan seçimlerde oyların yaklaşık yüzde 80’ini almasından sonra patlak verdi. Son üç haftada binlerce kişi seçim sonuçlarına itiraz ederek sokaklara döküldü. Protesto gösterileri birçok yaralı ve ölüm haberlerine rağmen devam etti.

Yaşanan olayların ardından halka barış ve diyalog çağrısında bulunan Başepiskopos, güvenlik güçlerinin protestoculara uyguladığı acımasız muameleyi kınadı. (vaticannews)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi