26 Nisan 2024 Cuma

Güney Sudan’da Şiddet Dalgası Barış Sürecini Tehdit Ediyor

Güney Sudan cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlanırken, uluslararası toplum, barış anlaşmasını tehdit eden toplumsal şiddet dalgasıyla ilgili endişelerini dile getiriyor. Doğu Afrika ülkesindeki toplumsal şiddet, uzun süredir devam eden barış sürecini tehdit ediyor. Haziran ayında ülke genelinde çıkan çatışmalarda 200’den fazla kişi yaşamını kaybetti.

Riek Machar

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir ve Başkan Yardımcısı Riek Machar, 2018’de imzalanan ateşkesin ardından barış için birlikte çalışırken, geçtiğimiz haftalarda ülkenin çeşitli bölgelerinde yeni bir toplumsal şiddet dalgası görüldü. En çok etkilenen bölge, 25 Haziran’da silahlı kişilerin 30 askeri öldürdüğü Tonj North County bölgesi oldu. Batı Ekvator, Doğu Ekvator ve Orta Ekvator eyaletlerinde de ölümler bildirildi. Yılbaşından bu yana, gerçekleşen şiddet olaylarında yüzlerce insan hayatını kaybetti.

Merkezi başkent Juba’da bulunan İlerleme İçin Toplumu Güçlendirme Örgütü’ne (CEPO) göre, ülke genelinde 200’den fazla kişinin hayatını kaybettiği ve 33 kişinin yaralandığı Haziran ayında şiddet daha da kötüleşti.

Barış Süreci İçin Endişe Ediliyor

Son zamanlarda toplumsal çatışmalar ve cinayetlerdeki artış korkuları artırıyor. Hem Kiir hem de Machar, 2013’te iç savaşın başladığı ülkede barışı ve istikrarı sağlayabilmek için baskı altında. 2018’de Addis Ababa’da ‘Güney Sudan’daki Çatışmanın Çözümüne İlişkin Yeniden Canlandırılmış Anlaşma’ imzalanarak çatışmalar son bulmuştu.

Şiddet, Anlaşmanın Önündeki En Büyük Engeldir

Edmund Yakani

CEPO başkanı Edmund Yakani’ye göre, devam eden şiddet, barış anlaşmasının önündeki en büyük engel. Ayrıca toplumsal şiddet, acil gıda, ilaç ve diğer malzemelere ihtiyaç duyan topluluklara yönelik insani yardım çabalarını engelliyor. Benzer açıklama Birleşmiş Milletler tarafından yapıldı. Mayıs ayında BM uzmanlarından oluşan bir heyet, anlaşmanın ülkenin askeri ve güvenlik seçkinlerinin siyasi hesaplarına kurban edildiğini söyledi. 

Haziran ayında, Birleşmiş Milletler’in Güney Sudan temsilcisi Nicholas Haysom, çatışmaların endişe verici boyutlara ulaştığını söyleyerek, ‘‘Bu şiddet, toplulukları bölüyor ve uzlaşıyı engelliyor’’ dedi.

Papa Françesko’nun Güney Sudan Ziyareti Ertelendi

Papa Françesko’nun 5-7 Temmuz tarihlerinde Güney Sudan’a yapacağı ziyaret, Afrika ulusuna olan inancı ve barışı teşvik etmeyi amaçlıyordu. Papa’nın Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ne yapacağı ziyaret sağlık sorunları nedeniyle ertelendi.

11 Nisan 2019’da Papa ve Başepiskopos Welby, Güney Sudan’dan yetkilileri ve dini görevlileri Vatikan’a davet etti. Papa, alçakgönüllü bir barış talebiyle çatışmanın her iki tarafındaki liderlerin ayaklarını öptü. (Vatican News)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi