26 Nisan 2024 Cuma

Güneydoğu Sudan’da Restore Edilen Kiliseler Yakıldı

Güneydoğu Sudan’ın Mavi Nil eyaletinin Tadamon Bölgesi’nde yer alan kilise binaları, radikal gruplar tarafından yakıldı. Güney Sudan sınır bölgesine yakın bir kaynaktan edinilen bilgiye göre, 28 Aralık’ta yakıldıktan sonra yeniden inşa edilen Sudan Interior Kilisesi, Roma Katolik Kilisesi ve Ortodoks Kilisesi olarak kullanılan binaların yeniden yakıldığı öğrenildi.

Maban’da güvenlik nedeniyle ismi açıklanmayan pastörün Morning Star News’e verdiği demeçte, ‘‘olay tamamen doğru. Üç kilise bir aydan daha kısa sürede iki kez ateşe verildi’’ açıklamasında bulundu. Pastör, bölge halkının kiliselerin varlığından rahatsız olduğunu ve bundan dolayı şüpheli olduklarına değindi.

İnsan Hakları Örgütü, Hristiyanların soruşturma talebine rağmen, polisin hiçbir işlem yapmamasını eleştirdi. Sudan Din İşleri Başkanı Nasr al-Din Mufreh, polisin bir şüpheliyi tutukladığını ama delil yetersizliği nedeniyle serbest bırakıldığını açıkladı. Sadece bir kilise binasının yakıldığını söyleyen Mufreh, Sudan’ın din özgürlüğünü ve ibadethaneleri her türlü tehlikeden korumaya kararlı olduğunu söyledi. Güvenlik güçleri, soruşturmanın devam ettiğini bildirdi. Faillerin tespit edilip, adalet önüne çıkarılacağı açıklandı.

Devlet Başkanı Omar al-Bashir’in görevden alınmasından bu yana din özgürlüğündeki ilerlemeler ışığında Sudan’ın ‘Endişe Veren Ülkeler’ listesinden 20 Aralık’ta çıkarıldığı açıklandı. Sudan 1999 yılından bu yana ABD Dış İşleri Bakanlığı tarafından ‘Endişe Veren Ülkeler’ kategorisinde yer almaktaydı. 

2011 yılında Güney Sudan’ın ayrılmasının ardından Bashir, katı dini kurallarla ülkeyi yönetmiş ve çoğu Hristiyanın ülkeyi terk ettiği bahanesiyle kiliseleri yıkmış veya el koymuştu. 2012 yılından itibaren ülkeden yabancı Hristiyanlar kovulurken, kilise binaları yıkıldı. Ülkede yaşamaya devam eden Hristiyanlar ise, tutuklamaların yanı sıra, tehditlerle yüzleşmek zorunda kaldı. 

Bashir’in görevden alınmasından sonra ülkeyi yönetmek için askeri bir konsey oluşturuldu. Üç yıl içinde demokratik seçimlerle sivil bir hükümet seçildi.

Hristiyanların yeni yönetimde daha fazla söz sahibi olması bekleniyor.

Sudan’da sivil yönetime geçişi denetleyen konseye atanan 11 kişi arasında Adalet Bakanlığı’nda hakim olarak görev yapan Kıpti Hristiyan Raja Nicola Eissa Abdel-Masih yer alıyor.

Sudan, Hristiyan olmanın en zor olduğu ülkelerden biri olmaya devam ediyor. Dünya genelinde Hristiyanların uğradığı zulümleri izleyen Open Doors’un 2020 Dünya İzleme Listesi’nde Sudan, 7. sırada yer aldı. (CHL)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi