28 Nisan 2024 Pazar

Haiti’de Episkoposlar, Soykırıma Son Verilmesi Çağrısında Bulundu

Vatican News’te yer alan habere göre, Çete şiddeti Haiti’yi etkisi altına almaya devam ederken, episkoposlar ülkede yaşanan soykırımın durdurulması için yetkilileri ve uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı.

Yapılan açıklamada, ‘‘Haiti Katolik Kilisesi’nin episkoposları olarak acı çeken halkımızın yanındayız’’ ifadesi yer aldı.

Dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Haiti, yıllardır suç olaylarıyla mücadele ediyor. Devlet Başkanı Jovenel Moise’nin suikast sonucu hayatını kaybettiği Haiti’de yaklaşık 5 yıldır süren siyasi kriz ülkeyi kaosa sürükledi. Silahlı çeteler ülkenin birçok bölgesini kontrol altına aldı. Başkan Moise’nin öldürülmesinden bu yana güçlenen çetelerin başkent Port-au-Prince’in yüzde 80’ini kontrol ettikleri tahmin ediliyor. Din adamlarını da hedef alan cinayetler her gün yaşanıyor. 

Birleşmiş Milletlerin verilerine göre bu yıl çetelerle bağlantılı şiddet olaylarında 2.500’den fazla kişi hayatını kaybetti ve 1.000’den fazla kişi yaralandı. Çeteler aynı zamanda korku yaymak, rakiplerini cezalandırmak ve kadınları hedef almak gibi korkunç şiddet vakalarına karışmaktadır. Son şiddet dalgası, 10bin’den fazla insanın yerinden edilmesiyle sonuçlandı. Bu suçlara, kiliselere yönelik saldırılar da eşlik etmektedir.

Güvenliğin ve siyasi istikrarın olmadığı ülkede halk, adaleti kendileri sağlamaya çalışıyor. Episkoposlar, yaşanan şiddetin karşısında yetkililerin harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Cemaatleri ve dini kurumları harekete geçmeye çağıran episkoposlar, ‘‘Nerede olursak olalım dayanışmamız, yakınlığımız ve dualarımız şiddetin son bulmasına yardımcı olabilir’’ dedi. Ayrıca barışçıl yollardan şiddetin çözümüne yönelik tüm çabaları destekleyeceklerini söylediler. Episkoposlar, yetkilileri ve toplumun diğer kesimlerini silahlı çetelerle ortaklıkta bulunmaya son vermeye çağırdı. 

Ekim 2022’de Haiti, ülkedeki çete şiddetine son verebilmek için yabancı askeri yardım istedi. Ağustos ayında Kenyalı üst düzey yetkililerden oluşan heyet keşif misyonunun bir parçası olarak Haiti’yi ziyaret etti. (Vatican News)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi