27 Nisan 2024 Cumartesi

“İnsanlar Acı Çekiyor, Kutsal Kitap Acı Çekenlere Umut Veriyor”

Kutsal Kitap Okuyanlar, 2020’de Stresi ve Umudu Birlikte Yaşadı

Amerika Kutsal Kitap Topluluğu’nun verilerine göre, düzenli olarak Kutsal Kitap okuyanlar 2020’de hem daha fazla stres hem de daha fazla umutla karşılaştı.

Ankete göre, Amerikalıların dörtte biri orta düzeyde stres yaşadığını bildirirken, yüzde 10’u yüksek düzeyde stres yaşadığını belirtti. Ankete katılanların yaklaşık yarısı uykusuzluk sorunu yaşadığını ve yüzde 44’ü kendilerini gergin hissettiklerini söyledi. Ayrıca katılımcıların yüzde 44’ü kendilerini yalnız ve çevrelerinden kopuk hissettiklerini söylerken, yüzde 37’si hissizleştiğini belirtti.

Araştırma sonucu, Haziran 2020 ile Ocak 2021 arasında kaygı düzeylerinde hafif bir artış olduğunu gösterdi. Amerika Kutsal Kitap Topluluğu Hizmetleri İstihbarat Direktörü John Farquhar Plake, Kutsal Kitabı düzenli olarak okuyan Hristiyanların daha fazla stres ve genellikle daha yüksek düzeyde travma ile mücadele ettiğini söyledi.

İnsanların genellikle zor zamanlarda Tanrı Sözü’ne yöneldiklerini söyleyen Plake, ‘‘Araştırmaya göre, Kutsal Kitap ile güçlü bir ilişki, hayatın zorluklarıyla bir arada bulunabilir ve hatta bu zorluklar tarafından zorunlu kılınabilir’’ dedi. Araştırmadan elde edilen veriler, Kutsal Yazıları okuyan insanların umuda sahip olduğunu da gösterdi. Plake, ‘‘İsa Mesih, ‘Bu dünyada sıkıntınız olacak, ama cesur olan ben dünyayı yendim’ dedi. Verilere göre, insanların hayatlarında bunun gerçekleştiğini görüyoruz’’ dedi. 

Umut testi sonuçlarına göre ise, Tanrı Sözü’yle yakın ilişkisi olanlar ‘Sıkıntılardan kurtulabileceği’ ve ‘Hedeflerine ulaşmada birçok yol düşünebileceği’ konularında 100 üzerinden 71 puan aldı. Öte yandan Kutsal Kitap’tan uzaklaşan insanlar yaklaşık 14 puan düşük aldı.

Amerika Kutsal Kitap Topluluğu Travma İyileştirme Enstitüsü ortağı Marlaina Centeno, kadınların ve azınlık grupların özellikle salgın döneminde travma geçirme olasılığının istatistiksel olarak daha yüksek olduğuna dikkat çekti. Geçtiğimiz yıl Covid-19’un yanı sıra çok fazla stresin yaşandığını belirten Centeno, insanların acı ve ıstırap dolu zamanlarda Kutsal Kitap’ta umut bulduğunu belirtti. Centeno, ‘‘Yüz yüze gruplar yaptım. İlk görüşmede inanılmaz derecede stres yaşayan ve acı çeken insanların, altı hafta sonra sorunlarını çarmıha getirdiğini gördüm’’ dedi. 

Plake, raporun bulgularına dayanarak, kilise liderlerinin iki şeyi görmesi gerektiğini söyledi: Birincisi, insanlar acı çekiyor. İkincisi, Kutsal Kitap acı çekenlere umut veriyor. Plake, ‘‘2000 yıl önce doğru olanın 21. yüzyılda hala doğru olduğunu anlamak olağanüstü. Elçilerin İşleri ve Pavlus’un mektuplarında olduğu gibi Tanrı, 21. yüzyılda da insanların hayatını değiştiriyor. Kutsal Kitap’ın geçerliliği sona ermedi. Tanrı çalışmaya devam ediyor’’ dedi.

91’i Z kuşağı üyesi ve 3.354’ü yetişkin Amerikalının çevrimiçi olarak katıldığı anket, Ocak 2021’de gerçekleştirildi. (CHL)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi