27 Nisan 2024 Cumartesi

İran’da Hristiyanlara Yönelik Baskı Artıyor

2022’de Mahsa Amini’nin gözaltında öldürülmesi üzerine protesto düzenleyenlere polislerin uyguladığı baskının yanı sıra, Hristiyanların inançları nedeniyle tutuklandığı ve hapis cezasına çarptırıldığı bir yıl geride kaldı.

Article 18 adlı zulüm gözlemcisinin ‘İran’da Hristiyanların haklarına yönelik ihlaller’ konulu 2023 Raporuna göre, inanlılar özgürce ibadet etme hakkından mahrum bırakıldı. 25 sayfalık rapor, inancı nedeniyle 1979’da şehit edilen ilk Hristiyan olan Anglikan rahip Arastoo Sayyah’ın öldürülmesinin 44. yıldönümünde yayınlandı. 

2022’de 134 Hristiyan, inancı nedeniyle tutuklandı. Araştırmalar, ülkede inanç özgürlüğünün yaşanmadığını gösteriyor. 2021’de ise en az 30 Hristiyan tutuklandı veya sürgüne zorlandı. Gözaltına alınan Hristiyanların sayısında da önemli bir artış oldu. 2021’de 34 Hristiyan gözaltına alınırken, 2022’de bu sayı 61’e yükseldi.

2022’nin sonunda en az 17 Hristiyan, ‘ulusal güvenliği tehdit’ ve ‘rejim aleyhinde propaganda’ suçlamasıyla 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. İki Ermeni, evlerinde ibadet hizmeti düzenledikleri için 10 yıl hapis cezasına maruz kaldı. Ayrıca 2022’de 49 psikolojik baskı ve 98 istismar vakası kaydedildi. Sanıkların Hristiyan olmayan akrabaları da dâhil olmak üzere 468 kişi gözaltına alındı.

Raporda kiliselerin maruz kaldığı baskıya da yer verildi. Ülkede Farsça konuşan sadece dört kilisenin faaliyet göstermesine izin veriliyor. Ancak yetkililer, Covid-19 salgını sırasında kapatılan kiliselerin yeniden açılmasına henüz izin vermedi.

87 milyonluk nüfusun sadece 300 bin’ini Ermeni ve Süryani Hristiyanlar oluşturuyor. Ülkede Katolik Kilisesi, Ortodoks Kilisesi, Anglikan Kilisesi ve Presbiteryen Kilisesi resmi olarak tanınmaktadır. İsa Mesih’i kabul eden İranlıların sayısının ise 500 bin ila 800 bin arasında olduğu tahmin ediliyor.

Ceza Kanunu, Hristiyanlığı kabul edenlere ölüm cezası öngörmemekle birlikte, ciddi yaptırımlar uygulamaktadır. (Vatican News)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi