26 Nisan 2024 Cuma

Kazakistan’daki Şiddete Son Verin Çağrısı

Dünya Müjdesel Kiliseler Birliği (The World Evangelical Alliance), Kazakistan’daki şiddete derhal son verilmesi çağrısında bulundu. Mesaj, Papa Françesko’nun hayatını kaybedenler için dua etmesinin ardından yayınlandı.

Kazakistan’da yaşanan çatışmalarda 160’dan fazla kişi hayatını kaybetti. Gösteriler sırasında hükümet binaları ele geçirildi ve bazıları ateşe verildi. Hayatını kaybedenler arasında çocukların da olduğu öğrenildi. Yetkililer, çatışmalar sırasında 16 güvenlik görevlisinin de hayatını kaybettiğini duyurdu.

Dünya Müjdesel Kiliseler Birliği Genel Sekreteri Episkopos Dr Thomas Schirrmacher ile Orta Asya Müjdesel Kiliseler Birliği Genel Sekreteri Rev Peter Kremeruk yayınladığı ortak mesajda, ‘‘Covid-19’un devam eden ekonomik etkileri nedeniyle dünya çapında gerginlikler yaşanıyor. Kazakistan’daki hükümet yetkililerini yaşanan huzursuzluğu azaltmaya ve halkı şikâyetlerini barışçıl bir şekilde ifade etmeye çağırıyoruz. Çatışmaya katılanları barış ve uzlaşı için çalışmaya ve sorunlara kalıcı çözüm bulmak için diyalog sürecine girmeye davet ediyoruz’’ dedi.

Yeni Hükümet Üyeleri Belli Oldu

Cumhurbaşkanlığı resmi sitesi Akorda’dan yapılan açıklamaya göre, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Alihan İsmailov’un başbakanlığında, ülkenin yeni hükümetinin oluşturulmasına ilişkin kararnameyi imzaladı.

Daha önceki kabinede Başbakan Birinci Yardımcısı olarak görev yapan 50 yaşındaki Smailov, 5 Ocak’ta eski Başbakan Askar Mamin başkanlığındaki hükümetin ülkede LPG fiyatlarına yapılan zamlara karşı başlatılan protestoların ardından istifa etmesiyle geçici olarak hükümet başkanlığını üstlenmişti.

Kazakistan Cumhurbaşkanlığı’ndan Açıklama

Kazakistan Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Nazarbayev’in ortanca kızı Dinara Kulibayeva’nın eşi iş insanı Timur Kulibayev, Ulusal Girişimciler Odası ‘Atameken’in Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinden istifa ettiğini duyurdu. Ulusal Refah Fonu Samruk-Kazına tarafından cumartesi günü yapılan açıklamada, Nazarbayev’in büyük kızı Dariga Nazarbayeva’nın eşi Kayrat Şaripbayev, KazakGaz Ulusal Şirketi Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinden istifa etti. Nazerbayev’in küçük kızı Aliya Nazarbayeva’nın eşi Dimaş Dosanov’un da başkanı olduğu ulusal petrol taşıyıcı şirketi ‘KazTransOil’den istifa ettiği bildirildi.

Papa Françesko’dan Kazakistan İçin Dua

Papa Françesko, Aziz Petrus Meydanı’ndaki haftalık dua toplantısında, Kazakistan’daki çatışmaların son bulması çağrısında bulundu. Papa, ‘‘Kazakistan’da yaşanan protestolarda mağdurlar olduğunu büyük üzüntüyle öğrendim. Mağdurlar ve aileleri için dua ediyor ve toplumsal uyumun bir an önce yeniden sağlanmasını umuyorum’’ dedi.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi