26 Nisan 2024 Cuma

Liderler, Zulüm Gören Hristiyanları Hatırlamaya Çağırdı

Siyasi ve dini liderler, Batı’daki Kilise’yi zulüm gören Hristiyanlar adına konuşmaya çağırdı ve ABD’nin dini özgürlük mücadelesine liderlik etmemesi durumunda dünyanın ‘doğal düşmüş halimize geri döneceği’ belirtildi.

Frank Wolf

Eski Virginia Kongre Üyesi Frank Wolf, Çarşamba gecesi In Defence of Christians (IDC) 2020 Zirvesi sırasında,‘Dünya genelinde modern tarihin herhangi bir dönemine kıyasla günümüzde daha fazla zulüm yaşanıyor ve hiçbir zaman bu kadar harekete geçme ihtiyacı duyulmadı’’ dedi.

Pew Araştırma Merkezi verilerinden dünya nüfusunun yüzde 80’inin inanç özgürlüğü açısından baskıcı bir ortamda yaşadığı sonucuna varıldı.

Uzun zamandır uluslararası inanç özgürlüğünün savunucusu olan Wolf, tüm dinler arasında en çok Hristiyanlığın zulüm altında olduğunu belirtti. Çin’de Hristiyanlara, Uygurlara ve Falun Gong’a yönelik zulümlere değindi ve Nijerya’da meydana gelen ‘soykırımı’ kınadı. Wolf, ‘Boko Haram, Nijerya’da IŞİD’in Irak ve Suriye’de öldürdüğü tüm insanlardan daha fazlasını öldürdü’’ dedi. Ancak zulüm görenlerin çığlıklarının Batı’daki inanç topluluğunda duyulmadığına değindi. Wolf, ‘Hristiyanların birçoğu terk edilmiş hissediyor ve onları ziyarete gittiğinizde bazılarının kendini mahkûm hissettiğini görebilirsiniz’’ dedi.

William Wilberforce’a atıfta bulunan Wolf, ‘‘Başka yöne bakmayı tercih edebilirsiniz, ama asla bilmediğinizi söyleyemezsiniz. Bugün elimizde bulunan verilere bakarak gerçekten haberinizin olmadığını söyleyemezsiniz. Zulüm görenlerin adına konuşmalı ve bedeli ne olursa olsun harekete geçmelisiniz. Çünkü çok kritik bir zamanla karşı karşıyayız. Özellikle Batı’daki Kilise’nin adım atması gerekiyor’’ ifadelerinde bulundu.

Kardinal Timothy Dolan

Zirveye hitap eden birkaç dini liderden biri olan Kardinal Timothy Dolan, yabancı ülkelerde zulüm gören Hristiyanların, ‘Unutulmuş hissediyoruz. Bizim için konuşan kimseyi duymuyoruz. Kendimizi kimsesiz hissediyoruz’’ sözlerine yer verdi ve ekledi:‘Tüm dünyada acı çeken Hristiyanları unutamayız, onları görmezden gelemeyiz.’’

Etkinliğin bir parçası olarak Ortadoğu’da Hristiyanların ve Hristiyanlığın savunuculuğunu yapan Dan Crenshaw, IDC 2020 Savunucusu seçildi.

Dan Crenshaw

Crenshaw ödülünü alırken,‘ABD’de özgürlüğe sahibiz. Büyük ölçüde istediğimizi yapabilme ve istediğimizi söyleyebilme özgürlüğüne sahibiz. Bunlar herkesin sahip olamadığı özgürlükler ve birçok yerde insanlar bu özgürlüklerden mahrum’’ açıklamasında bulundu. Crenshaw, burada ve dışarıda özgürlük mücadelesinin hiçbir zaman tamamen kazanılmayacak bir mücadele olmadığını vurgulayarak ‘Özgürlük önemlidir. Dünyanın her yerinde Hristiyanların özgürlüğü, özellikle Ortadoğu’da insanların dua etme ve ibadet etme özgürlüğü önemlidir’’ ifadelerinde bulundu. (CP)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi