29 Nisan 2024 Pazartesi

Milattan Sonra 70 Yılından Kalma Yapı Ortaya Çıkarıldı

İsrailli arkeologlar, Sanhedrin zamanıyla bağlantılı eski bir yapının kalıntılarını ortaya çıkardı.

CBN News’e göre, yapı İsrail’in merkez bölgesinde bir şehir olan Yavne’de keşfedildi. En yüksek Yahudi konseyi olan Sanhedrin, Milattan Sonra 70 yılında Romalıların İkinci Yeruşalim Tapınağı’nı yıkmasının ardından Yavne’ye taşındı.

İsrail Eski Eserler Kurumu (IAA), ‘‘Sanhedrin, Tevrat’ı İsrail topraklarına kavuşturdu ve Tapınak olmadan yeni gerçekliğe uygun yasalar koydu. Yahudiliğin temellerinin Yavne’de atıldığı söylenebilir. Antik yapının kalıntıları arasında, sakinlerin Yahudi yasalarını yerine getirdiklerini açıkça gösteren tebeşir taşından kaplar bulundu’’ ifadelerinde bulundu.

Yapıdan yaklaşık 70 metre uzaklıkta ise mezarlık bulunuyor. Uzmanlar Yahudi ve Roma yasalarına uygun olarak kent dışına yerleştirilmiş olabileceğini söyledi.

Kazı direktörlerinden Pablo Betzer ve Dr. Daniel Varga, ‘‘Belli aralıklarla özenle yerleştirilmiş onlarca mezarla karşılaştık. Farklı mezar türleri var: Bazıları tabut (lahit) şeklinde, çoğunlukla taştan yapılmış, sadece biri kurşundan yapılmış’’ açıklamasında bulundu.

Tabutlarda kimin gömüldüğünü gösteren etnik semboller bulunmazken, arkeologlar, bunların Sanhedrin’in bazı üyelerine ve aynı zamanda Yahudi vatandaşlarına ait olabileceğini düşünüyor. Arkeologlar ayrıca mezarların üzerinde 150 cam şişe buldu. IAA’dan Dr. Yael Gorin-Rosen, ‘‘Şişeler muhtemelen güzel kokulu yağlar gibi değerli sıvıları saklamak için kullanıldı. Yaklaşık yarısı yerel olarak üretildi ve diğer yarısı İskenderiye’den getirildi. Bu tür şişeler, hem Yahudi hem de pagan mezarlıklarında MS birinci yüzyıldan üçüncü yüzyılın başlarına kadar yapılan kazılarda ortaya çıkarıldı. Şişelerin neden Yavne’deki mezarların içine değil de dışına yerleştirildiğini bilmiyoruz’’ dedi.

IAA tarafından yapılan keşif, günümüz Yavne kentinde konut inşa etme planları doğrultusunda gerçekleştirildi. İsrail’deki arkeologlar herhangi bir inşaatın başlamasından önce bölgede kazı çalışması yapmaktadır. IAA Direktörü Eli Eskozido, ‘‘Sanhedrin hakkında söylentilerin, sahada gerçek kanıtlara dönüştüğünü görmek heyecan verici. İsrail Eski Eserler Kurumu, bu buluntulardan bazılarını koruma ve kamuoyuna sunma olasılığını inceliyor’’ dedi. (CHL)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi