26 Nisan 2024 Cuma

Sudan’da Dört Hristiyan Tutuklandı

Sudan’ın Darfur eyaletindeki dört kişi, İsa Mesih’i kabul ettiği gerekçesiyle tutuklandı. 

Polis 28 Haziran’da, Darfur eyaletindeki Zalingei’de yer alan Sudan Baptist Kilisesi’nden dört kişiyi inancından dönme suçlamasıyla tutukladı ve 5 Temmuz’da kefaletle serbest bırakılana kadar gözaltında tuttu.

İsa Mesih’i kabul eden Bader el Dean Haroon Abdel Jabaar, kardeşi Mohammad Haroon Abdel Jabaar, Tariq Adam Abdalla ve Morthada Ismail 22 Haziran’da tutuklanmış ve aynı gün serbest bırakılmıştı. Bölge Hristiyanları, 1991 ceza yasasının 126. maddesi uyarınca İsa Mesih’i kabul etmeleri nedeniyle tutuklandıklarını söyledi. Eylül 2019’da yürürlüğe giren yeni yasa uyarınca din değiştirme suç olmaktan çıkarıldı. ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu’na (USCIRF) göre, Sudan’ın 2020 Temel Haklar ve Özgürlükler Yasası, herhangi bir grubun ‘kâfir’ olarak etiketlenmesini yasaklıyor. 2020 Yasası ayrıca, katı dini yasakları da yürürlükten kaldırdı.

Hristiyan liderler, Sudan’ın dini hakları ihlal eden yasaları iyileştirmek için adımlar atmasına rağmen, mevcut yasaların hala katı dini kurallara dayandığını belirtti. İnsan hakları aktivistleri, savcıların dört Hristiyan’a karşı ceza kanununun yürürlükten kaldırılmış bir maddesini kullandıklarını söyledi. Hristiyanların bu hafta mahkemeye çıkması planlanıyordu. Polisin ayrıca Kutsal Kitaplara ve kiliseye ait bir ses sistemine el koyduğu bildirildi. Yetkililerin Hristiyanlara bölgeyi terk etmelerini emrettiği bildirildi. Tutuklanan Hristiyanlardan biri, bölgedeki aşırılık yanlılarının ölüm çağrısında bulunduğunu söyledi.

2019’da Ömer el-Beşir yönetiminin sona ermesinden sonra kurulan sivil-askeri hükümet katı dini kurallara dayanan yasaları yürürlükten kaldırmaya başladı. Herhangi bir dini grubun ‘kâfir’ olarak etiketlenmesini yasakladı ve inancını terk edenlerin cezalandırılmasını iptal etti. 25 Ekim darbesinin ardından Sudan’daki Hristiyanlar, dini kuralların geri dönmesinden korkuyor.

Hristiyanlara yönelik zulüm darbe öncesi ve sonrası devam etti. Open Doors, Sudan’ı Hristiyanlara yönelik zulmün incelendiği 2022 Dünya İzleme Listesi’nde 13. sıraya yerleştirdi. ABD Uluslararası Dini Özgürlüğe Raporu, din değiştirmenin suç olmaktan çıkarıldığını, kiliselerin yıkılmasının durdurulduğunu, ancak Hristiyanların kilise binası inşa etmede karşılaştığı zorluklar dâhil olmak üzere çeşitli konularda ayrımcılığa maruz kaldığını bildirdi.

Yaklaşık 43 milyonluk nüfusa sahip Sudan’da 2 milyon Hristiyanın yaşadığı tahmin ediliyor. (CHL)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi